Otázka znie: vracia sa kríza do eurozóny, alebo ju nikdy neopustila?

08.07.2013 Celý región

Viedeň 8. júla (TASR) - Vládna kríza v Portugalsku a spor o druhé zníženie dlhov v Grécku obnovili na trhoch obavy, že sa eurokríza vracia, alebo že eurozónu nikdy neopustila.
"Tu netreba strácať nervy," podľa APA povedal dnes vo Viedni novinárom guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny. Dodal, že situáciu treba riešiť pokojne.

Nechcel sa vyjadriť, či sa kríza vracia, ale ukazuje sa, "že netreba unáhlene a veľmi optimisticky hovoriť, že sa ťažké obdobie skončilo". Jasné je však to, že v krajinách s masívnymi štrukturálnymi ťažkosťami sa problémy nevyriešia z večera do rána. Ich prekonávanie je spojené s obrovskými výzvami pre obyvateľstvo i politiku.

V Európe už niekoľko rokov trvá stagnácia, v niektorých regiónoch dochádza dokonca k hospodárskemu úpadku. Je namieste predpokladať, že takáto situácia bude ešte určitý čas trvať. Nowotny sa domnieva, že v krajinách, ktoré sa dostali do ťažkostí, nemôžu predčasne opúšťať stratégiu, ktorá vedie k východisku z krízy.

Európska centrálna banka (ECB) minulý týždeň ohlásila, že svoju nízku základnú sadzbu nebude meniť dlhšie obdobie. To viedlo k výraznému upokojeniu finančných trhov. Stali sa nervózne po oznámení šéfa Fedu, americkej centrálnej banky, Bena Bernankeho, že v Spojených štátoch by sa mohlo skončiť obdobie nákupu vládnych dlhopisov, zameraných na podporu americkej ekonomiky. Nowotny sa dnes domnieva, že Bernankeho slová sa nesprávne interpretovali.

O vytvorení dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Spojenými štátmi sa ako centrálny bankár nechcel vyjadriť. Ale ako ekonóm uviedol, že väčší hospodársky priestor je vždy dobrý pre hospodársky rast a zamestnanosť. V sporných oblastiach však treba nájsť správne a spravodlivé riešenia.
 

Vyberte región